0887 404 905

доставка

Има три основни (макар не и единствени) страни, в които се дестилира уиски, са Ирландия, Шотландия и САЩ. „Whisky“ е английско изопачаване на древното наименование на тази спиртна напитка „Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целият свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“. Най-популярните у нас са: Johnnie Walker, Chivas regal,  Dimple, Ballantines, Famous grouse, J&B „Irish“ етикетът означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия (Ireland). Наи-популярните у нас са: Bushmills, Jameson, Tullamore Dew Думите „Malt Whisky“ показват, че материалът за производството е само ечемичен малц. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски „Бърбънът“ се произвежда от 51% царевична каша, чистото ръжено уиски се произвежда от 51% ръжена каша. Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки. Най-популирани те унас  са: Jeam Beam, Jack Daniel's*, Glenfiddich, „Mash“ е кашата от гореща вода и зърно - изходна суровина за уискито. „Malt“ всъщност е покълнал във вода ечемик, който след това се изсушава на пещ. „Grain Whisky“ за разлика от малцовото уиски е проезведено от ечемичени, житни или царевични непокълнали зърна. Надписът „Single Malt“ показва, че уискито е направено само от една спиртна фабрика и по никакъв начин не е смесвано с други продукти. „Възрастта“ на уискито се дава въз основа на най-младия компонент. Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12-годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12-годишно, а не става 22-годишно. На етикета или бутилката трябва да пише както колко годишно е уискито, така и през коя година е бутилирано. Тук идва и момента в който трябва да се споменат „мезетата” на усикито. Ядки, кишу са си класиката. За всякакъв вид blended скоч пробвайте тънки резани морков натопен в лимонов сок. Има марки ирландско, което върви само с риба (сьомга разбира се). За разреждането на концетрата трябва да разбия някой мит. Използването е най-хубавия разредител. Да ама НЕ. Лед се използва само в много редки случаи (на евтините марки, като "Иванчо в крачка", "Валентина"....). За разреждане се добавя хладка или в най-лошия случай вода със стайна температура, за да можете да усетите вкуса на ускито. Може и леко подсладена.

Инфо за водката
Този продукт се помни по време на весели празници и когато е необходимо да се облекчи стреса, някои го използват доста рядко, други се превръщат в нег...