Шотландско уиски
Понятието “Скоч уиски” или както разговорно се казва само “скоч” има точно определение в Обединеното кралство. „Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целия свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“. Според последната редакция на регулационните закони за шотландско уиски от 2009 г., това означава: да е произведено в Шотландия от малциран ечемик (виж “малц”), към който могат да бъдат добавяни само цели зърна от други сортове. Да бъде дестилирано с алкохолен градус не повече от 94,8%, за да може дестилатът да има аромат и вкус от използваната суровина и метода на производство. Да е отлежало в Шотландия в дъбови бъчви с вместимост не по-голяма от 700 л в продължение най-малко на 3 години. Да носи цвета, аромата и вкуса от използваните суровини, и метода на производство, отлежаването, като не може да се добавя никаква друга субстанция освен вода и оцветяване с обикновен карамел.