0887 404 905

доставка

Какво е водка?

Водка е алкохолна напитка, получена чрез ферментиране на нишестени храни (като пшеница, ориз, картофи) и захар. Има предположение, че първата такава напитка е направена в Полша, въпреки че водка се счита за „рожден ден“ на 31 януари 1865 г. - денят, в който Менделеев защитава докторска дисертация „За съединението на алкохола и водата“. Тази безцветна и безвкусна (ако не вземете предвид изразения вкус на алкохол) напитка върви добре с други компоненти на коктейлите, без да се нарушава основният им вкус.

Традиционната рецепта за водка предвижда наличието на 40% алкохол по обем. Но в много страни по света определят свои собствени стандарти за крепостта "пожарна вода". В много страни от Западна Европа се спазват показатели, близки до 37,5% алкохол, а още по-малко в САЩ - около 30%. В страните от ОНД тази версия на напитката се нарича "светлина", а класическата - 40-степен.

Говорейки за характеристиките на този алкохол, е невъзможно да се заобиколи класификацията на водка в чиста и ароматизирана. Като ароматни добавки обикновено се използват червен пипер, джинджифил, лимон, канела, ванилия, някои билки и корени и, разбира се, мед, поради което се ражда известната медовина.

Произходът на водка все още е предмет на дебат. Някои източници твърдят, че тази напитка се появява в Русия около 9-ти век, други твърдят, че поляците са знаели как да се върнат през VIII век. Но дори и това да е така, в онези древни времена напитката леко приличаше на модерна водка. Всичко беше различно: технология на производство, мирис, вкус, сила и дори методът на употреба (тогава най-често използван като лекарство). Съдържанието на алкохол в древната напитка не надвишава 14%, а силата на продукта се регулира чрез естествена ферментация.

Инфо за уискито
Уискито е вид силно спиртно питие (алкохол), което се получава от пшеница, ръж или ечемик. Понякога към уискито се причислява и бърбънът, който се вар...