Ирландско уиски
Ирландско уиски е уиски, произведено на остров Ирландия. Дестилира се три пъти, докато шотландско уиски (не всички), се дестилира само два пъти. Торфът се използва рядко в процеса на малцоване, така че ирландското уиски е по-меко и пивко, за разлика от по-опушените и торфени скочове. Уиски е английско изопачаване на древното наименование на тази спиртна напитка, която на келтски език (използван в Шотландия и Ирландия) се наричала „uisge beatha“ или „usquebaugh“ – означава „вода на живота“ (на латински: Aqua vitae). На англичаните това звучало като „uishgi“, докато накрая думата станала „whisky“. Уискито е тясно свързано с историята на Ирландия. Ирландците с гордост твърдят, че техните предци са произвели първи от водата на живота. Известно е, че учените-монаси от ранната келтска църква са произвеждали uisge beatha, за медицински цели, още през 17 век. В края на 18 век «водата на живота» е не само лекарство, но и мощен стимулант. Лордовете я давали за кураж на своите войски преди да влязат в битка. С годините ирландците изграждат своя собствена традиция при производството на уиски. Въпреки че технологията им на производство не се различава съществено от тази на шотландците, те имат свой собствен и уникален характер.