032 943 983

доставка

Розе

Розе
Розе от френски, розе [ʁoze] е вид вино, което включва част от цвета на корите (кожата) на гроздето, но не достатъчно, за да го квалифицира като червено вино. Може да е най-старият известен вид вино, тъй като е най-простият за приготвяне с метода за контакт с кожата. Розовият цвят може да варира от бледооранжево на "лук-кожа" до ярък почти лилав, в зависимост от използваните сортове грозде и техниките за производство на вино. Обикновено виното се обозначава с розе във френски, португалски и англоговорящи страни, росадо на испански или розато на италиански. С изключение на много малко сортове, известни като тентуриери, повечето винени гроздове произвеждат бистър или безцветен сок. Това включва такива добре познати сортове грозде от червено вино като Каберне Совиньон и Пино ноар. Много от най-ранните червени вина, произведени в такива забележителни винарски региони като Бордо, Бургундия и Шампанско, бяха вина в стил „розе“, направени от сок, който имаше само кратки периоди на контакт с кожата по време на винопроизводството. Но дори и тенденцията в тези региони да се развие към по-модерни идеи за „червени вина“, розетата все още заемат видно място в много от големите винарски региони на Франция. Днес розе се произвежда в цяла Франция от по-хладното вино, розово Champagnes и Loire Valley до топлия средиземноморски климат на Прованс и южната долина на Рона. Подобно на Франция, розетата се произвеждат в цяла Италия, Испания, Германия, Австрия, Швейцария, Португалия и Америка като стилът и използваните сортове грозде се променят в зависимост от региона и местния климат.

Показва 1 до 2 от 2 (1 страници)