032 943 983

доставка

Пенливо

Пенливо
Пенливото вино е вино със значителни нива на въглероден диоксид , което го прави газиран. Докато фразата обикновено се отнася до шампанско, страните от ЕС по закон запазват този термин за продукти, произведени изключително в района на Шампан, Франция. Пенливото вино обикновено е или бяло, или розе, но има примери за червени пенливи вина като италианското брачето, Бонарда и Ламбруско и австралийското пенливо Шираз. В сладостта на пенливо вино може да варира от много сухи Brut стилове до по-сладкосортове doux (на френски съответно „твърд“ и „мек“). Искрящото качество на тези вина идва от съдържанието на въглероден диоксид и може да бъде резултат от естествена ферментация, или в бутилка, както при традиционния метод, в голям резервоар, проектиран да издържа на натиска, или в резултат на просто инжектиране на въглероден диоксид в някои по-евтини пенливи вина. Тези вина се произвеждат най-вече в Централна и Източна Европа от началото на 19 век. Производителите от цял свят, често наричат пенливото вино ​​с тяхното местно име или регион, като Prosecco , Franciacorta , Trento DOC , Oltrepò Pavese Metodo Classico и Asti от Италия (общият италиански термин за пенливо вино е spumante ), Espumante от Португалия, Каваот Испания и Cap Classique от Южна Африка.

Показва 1 до 4 от 4 (1 страници)