ИЗБА ХАН КРУМ
Винарска изба "Хан Крум" води началото си от далечната 1939 година, когато част от собствениците на лозя в село Хан Крум основават своя лозаро-винарска кооперация. Върху площ от 30 дка е построена изба от класически тип с бетонни резервоари. nnПрез 1976 започва реконструкцията на винарската изба, включваща технологична линия за висококачествени вина (AOC), бутилираща линия и отделение за стабилизация на вина.nПрез годините на социализма винарска изба "Хан Крум" е елитна изба за производство на висококачествени бели вина.nПрез 2005 година се извърши реконструкция на избата, включваща модернизация на съдовия капацитет за съхранение на вина и на бутилиращите мощности.nnВинарска изба Хан Крум е разположена в покрайнините на едноименното село, по южните склонове на Шуменското плато, на 9км североизточно от Велики Преслав и на същото разстояние на запад от Шумен. nnЛозята в района на избата са около 5500 дка. Основен дял заемат класическите бели сортове Шардоне, Алиготе, Мускат Отонел, Траминер, Ракацители, Рейнски Ризлинг, а от българските сортове - Димят. nnРаботният съдов капацитет на избата е 3500 тона, а възможностите за преработка на грозде около 4500 тона. Освен оборудвана технологична линия за бели вина, избата разполага със съдове за съхранение и стареене на червени вина. Ферментационното отделение е с обем 900 тона и възможност за контрол на температурата. nnВинарска изба Хан Крум изнася продукцията си за страни от целия свят, сред които: Русия, Англия, САЩ, Чехия, Словакия, Малта, Монголия, Казахстан и др.