0887 404 905

доставка

ЧЕРНОМОРСКО ЗЛАТО ПОМОРИЕ

Поморие е място с богата и бурна история и с прочути винени традиции. От много столетия от поколение пътува във времето преданието за славните поморийски вина, които били чест и желан гост на царските трапези в Древна Троя и средновековните градове Генуа и Венеция.

Историята на винарната Черноморско злато започва през 1924 година – в Поморие предприемчиви българи учредяват първата Лозаро-винарска кооперация “Димят“ , а вековния опит в правенето на вино дава самочувствието на поморийските винари да изградят през 1932г. първата съвременна изба в града.

През 50-те години на миналия век Черноморско злато придобива облика на модерен завод, чиято продукция е ценена високо. Двадесет години по-късно поморийската винарна има нов повод за гордост – създаден е специален корпус с 12 000 дъбови бъчви за стареене на винен дестилат. През 1994г. Винарната внася от Франция 8 оригинални шарански казана от областта Коняк, с които “Златото“ на Поморие започва да твори най-качествените ракии и бренди в Югоизточна Европа.

Някогашната изба от 1932г. днес е сърцето на уникален хотелски комплекс за модерен винен туризъм с красив ресторант, дегустационна и музей, известен на почитателите на класни вина като “Виа Понтика“.

През 2007-2013 Черноморско злато инвестира над 5,5 млн. евро в изграждането на микровинарна. Микро винарството е единствена по рода си технология на винопроизводство, при която всеки един от процесите се извършва ръчно. То дава възможност за производство на висококачествени вина в лимитирани серии.

В основата на всичко са добре гледаните лозя. Притежаваме повече от 700 хектара собствени лозя от най-известните класически винени сортове. При нас всички процеси се извършват ръчно – от брането, деликатното отделяне на зрънцата от чепките до прецизното сортиране на напълно здравите и узрели зърна.


Показва 1 до 8 от 8 (1 страници)