Други видове уиски
Думата Whisky идва от шотландско-келтската дума uisge betha, което в превод значи "водата на живота". Легенда твърди, че първото уиски в света е произведено от бенедиктинския монах Джон Кор от манастира Линдорес в Шотландия. Въпреки това, ирландците твърдят, че те са изобретили алкохолната напитка. Уискито е дестилиран алкохол от жито или царевица, който отлежава в дъбови бъчви в продължение на години. Bushmills са най-старата лицензирана фабрика за уиски в света - лицензът им е от 1608г. Основните видове уиски са: Blended whisky представлява 90% от световното производство – прави се от различни дестилати от пшеница, немалцов ечемик или овес.; Malt Whisky (Малцово уиски) - произвежда се само от ечемичен малц. В резултат се получава превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blend Whisky“.; Single malt е аристократът на уискитата. То се произвежда изключително от ечемичен малц и то само в една дестилерия за разлика от блендовото уиски, което също се произвежда от ечемик, но се смесва с алкохоли от други зърнени, като царевица, пшеница или ръж.; „Scotch“ означава, че уискито е дестилирано и отлежало в Шотландия (Scotland) и е запазена марка в целият свят. Само шотландското уиски може да има на етикета си думата „scotch“.; „Irish“ е уискито е дестилирано и отлежало в Ирландия. То се прави от ечемик и други зърнени култури и отлежава между 5 и 10 години. Основната разлика между скоча и ирландското е, че в Шотландия дестилират напитката два пъти, а на Зеления остров - три пъти.; „Bourbon“ Наименованието Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки, САЩ. Това е най - известният вид уиски, произвеждан в Щатите, който се отличава от всички останали по няколко ясно зададени показатели.; Tennessee whiskey е най-близкият роднина на бърбъна. Прави се от същите сортове зърнени култури, по същите методи на ферментация и дестилация, а има удивително различен вкус. За да се нарича едно уиски Тенеси, то трябва да е направено от минимум 51% царевица, да е дестилирано до не по-малко от 80% алкохолносъдържание, филтрирано през дървени въглища от захарен (сладък) клен, да е отлежало поне две години в нови обгорени бъчви, а всичко това трябва да е свършено в Тенеси.
Показва 1 до 9 от 9 (1 страници)