Бърбън
Бърбън е вид американско уиски. Представлява дестилиран алкохол, направен предимно от царевица. Името му се свързва с първоначалния му географски произход – община Бърбън, щата Кентъки. Този вид уиски се произвежда от 18 век. Правна дефиниция на бърбъна. На 4 май 1964 г. Конгресът на САЩ признава бърбън уискито като „отличителен продукт на Съединените щати“. Създават се Федерални стандарти за идентичност на бърбъна. Понастоящем Федералните регулации на САЩ предвиждат, че за да се произвежда едно алкохолно питие с названието „бърбън“, то трябва да отговаря на ред изисквания. На практика почти всички марки бърбън търгувани днес са направени от повече от две трети царевица и са на възраст най-малко четири години, и следователно могат да се квалифицират като „Straight Bourbon“ (този специален надпис дори не винаги се изписва на етикета). Изключенията са евтини марки бърбън на възраст от само три години, които са предварително смесени с бърбън на възраст минимум две години.