Вермут
Вермут е ароматизирано вино, приготвено от вина, чието характерно ароматизиране е получено чрез задължителното използване на подходящи субстанции, добити по-специално от видовете билки „artemisia“ – пелин. За подслаждане могат да се използват само карамелизирана захар, захароза, гроздова мъст, концентрирана ректифицирана гроздова мъст и концентрирана гроздова мъст. Ароматизираните вина са познати още от античността. Според легендите първата рецепта за вермут е съставена от Хипократ през 460 г. пр. Хр. Първото промишлено предприятие за производство на вермут е основано от италианеца Антонио Бенедето Карпано в Торино през 1786 г. Първоначално вермути се правят само от бели вина. В наши дни вермути се правят от бели, червени и розови вина. За ароматизиране се използват голямо количество различни билки, цветове, семена и плодове. Основен компонент на всеки вермут е алпийският пелин – делът му в различните видове вермути достига до 50 % от всички ароматизатори. Освен пелин се използват и бял равнец, мента, канела, кардамон, бъз, индийско орехче и мн. други. Общата продължителност на производството на вермут от обработването на билките до бутилирането може да продължи от два месеца до една година. Освен в Италия, Франция и Испания вермути се произвеждат и в САЩ, Аржентина, Германия, Нидерландия, Чехия, България, Румъния, Унгария, Молдова, Русия и в др. страни.