Текила
Текилата е мексиканска спиртна напитка, дестилирана от ферментирал сок, извлечен от сърцевината на синьо агаве – растение, което се отглежда в района на гр. Текила, намиращ се на 40 км западно от Гуадалахара, щата Халиско в Мексико. Напитката носи името на града, където текила се произвежда повече от 200 г. На местния език нахуатл „tequila“ означава вулкан. Въпреки репутацията си на много силен алкохол, текилата е не по-силна от останалите спиртни напитки и обикновено се бутилира с процентно съдържание на алкохол 38% / vol 76. Растението, от което се прави алкохолното питие, много наподобява кактус. Но по думите на специалистите агаве не може категорично да се отнесе към този вид. То има дълги, заострени в края, листа, които са покрити с бодлички. Обикновено то може да се види по високи места, които са добре осветени от слънцето. Сортът агаве, необходим в производството на текила, е известен като Agave tequilana Weber. Както много други алкохолни напитки, текилата също има хилядолетна история. Смята се, че подобна на нея напитка е приготвена още 300 години преди Христа. В онази епоха ацтеките, които тогава живеели в пределите на Мексико, успявали да добият сок от растението Agave tequilana Weber. След това те ползвали течността, за да приготвят специално вино, което им служело по време на церемонии. Много време след това, през първата четвърт на шестнадесети век, когато тези земи са покорени от испанците, местното население научава за дестилацията на алкохол. Така сокът започва да се дестилира и се появява първоначалният вид на текилата, която познаваме днес.