Ром
Ромът е дестилирана алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика и тръстиков сироп, чрез процес на ферментация и дестилация. Бистрият дестилат обикновено се налива да „старее“ в бъчви от дъбова или друга дървесина. Допълнително по-тъмен цвят на рома се получава с прибавянето на карамел. Известни области на производство на ром са Карибите и поречието на река Демерара в Южна Америка, както и в по-малка степен Австралия, Индия, остров Реюнион и др. Ромът е част от културата на много от островите от Западните Индии, свързва се и с Британския кралски флот и пиратите. Ромът се произвежда в множество разновидности. Леките („бели“) ромове обикновено се използват в коктейли, докато „златният“ и тъмният ром се ползват в кулинарията. Първокласните марки ром се консумират чисти или с лед. По-известни коктейли, в чийто състав влиза ром: Акапулко, Дайкири, Куба Либре, Мохито, Пиня колада.