Коняк
Конякът (на френски: Cognac) е силно алкохолно питие, вид бренди, което се произвежда от определени видове грозде по технология от региона Шарант във Франция. Конякът е наречен така по името на град Коняк, департамент Шарант във Франция. За да се нарича едно бренди коняк, трябва да е произведено от грозде от региона около този град. Конякът се произвежда от определени сортове грозде. Използва се предимно сорта Фол Блан, но поради факта, че е податлив на болести, постепенно е заменен от сорта Уни Блан. До 90% от гроздето трябва да е Фол Блан/Уни Блан, останалите 10% може да са Коломбар или други сортове, отглеждани в региона. Всеки коняк се разпознава по информацията, изписана върху етикетите. Тя се отнася до лозарските райони, продължителността на отлежаването на най-младата алкохолна течност в състава на коняка. Един коняк може да бъде пуснат на пазара след като най-младата алкохолна течност навърши възраст от най-малко две години и половина. За да се установи точната възраст на един коняк, под внимание се взима само времето прекарано в бъчви, тъй като след прехвърлянето и в стъклен съд алкохолната течност престава да старее. Изкуственият коняк, доколкото може да бъде наречен коняк, се приготвя от двойно ректифициран спирт, вода, конячна есенция и карамел. Обикновено коняк се пие в специални чаши за коняк, като предварително се загрява и така потребителят може да се наслади на ароматите, които се отделят.