Арманяк
Арманяк (на френски: Armagnac) е отличителен вид бренди произвеждан в региона Арманяк в Гаскония, Югозападна Франция. Той се дестилира от вино, обикновено произведено от смесица от грозде, включващо сортовете Бако 22A, Коломбар, Фол бланш и Юни блан. Получената спиртна напитка се оставя да отлежи в дъбова бъчва. Арманяк е една от първите области във Франция, която започва да дестилира алкохолни напитки, но общият обем на продукцията е много по-малък от този на коняка и следователно напитката е по-малко известна извън в Европа. Освен това, по-голямата част от Арманяка се произвежда от малки производители, за разлика от коняка. Арманякът е най-старото бренди, дестилирано във Франция. В миналото се е консумирал заради терапевтичните му ползи. През 14 век, приор Витал дю Фур, кардинал, пише че арманякът притежава 40 добродетеля. Между 15 и 17 век, арманякът се търгува на пазарите в Сен Север, Мон дьо Марсан и Ер сюр л'Адур. Впоследствие, стоката започва да бъде популяризирана от холандски търговци. Производството на арманяк се усъвършенства с години, когато през 1890 г. то, както и цялото лозарство във Франция, понася тежък удар – епидемия от насекомото Phylloxeridae. В резултат, приготвянето на напитката рязко спада, а много заводи се закриват. Производството на напитката се възражда постепенно. В началото на 20 век производството на коняк и арманяк се поставя под контрола на държавата.
Показва 1 до 1 от 1 (1 страници)