032 943 983

доставка

Анасонови

Анасонови
Анасоновите напитки са двойно дестилирани, в които при втората дестилация се добавят семена на анасон (направени предимно от грозде или други плодове). Представители на тази група са арабският арак, турската раки, не толкова популярното извън Гърция ципуро и българската анасонлийка. Другата група напитки са еднократно дестилирани като към чистия алкохол (с различен растителен произход) се добавя анетол, основното масло на анасона. Характерно е, че при тяхното производство отсъства процеса ферментация. Анасонови напитки са всички тези алкохолни напитки, които са овкусени с анасон - узо, мастика, йени ракъ, пастис, абсент и т.н. Анасонът е растение, което има много силен и специфичен аромат, но което с годините е доказало своите лечебни свойства. При влагането му в алкохолни напитки се постига сладникав и тръпчив вкус на напитките. Тези напитки се приготвят като ракията – чрез дестилация. Добавянето на анасоновия аромат се осъществява при преваряването. Особеното при анасоновите напитки е, че освен че имат отлични вкусови качества, те са и полезни при умерено консумиране. Доказано е, че анасонът влияе благоприятно при стомашни болки, помага за кръвообращението и при проблеми с дихателната система. Високоалкохолните анасонови напитки се консумират силно охладени – при достатъчно ниски температури се появяват специфичните кристалчета, а при разреждане с вода течността става мътна. В България е най-популярна мастиката. Тя, както и останалите напитки с анасон, се влага успешно в коктейли. Най-популярния коктейл с мастика е „Облак“, който включва мастика, мента и лед.

Показва 1 до 9 от 20 (3 страници)